Toelichting PROC’s

Gewijzigd op Do, 3 Okt om 10:42 AM

In de blootstellingsscenario’s zijn de PROC’s bepalend voor de factoren die worden gehanteerd in de berekening. De keuze van een PROC is afhankelijk van het type handeling en type product. Hieronder vindt je een overzicht van de verschillende PROC’s die gekozen kunnen worden en de werksituatie(s) waarop ze van toepassing kunnen zijn. Als je moeite heeft bij het bepalen van de voor u geschikte PROC kun je altijd contact met ons opnemen via toxic@sdu.nl en dan denken wij met je mee.

PROCLabel

ECHA toelichting en voorbeelden

1Gebruik in een gesloten

proces, blootstelling niet waarschijnlijk

Beschrijft de algemene aard van processen die plaatsvinden in sectoren waar de fabricage van stoffen of productie van mengsels plaatsvindt of processen met gesloten procesomstandigheden zoals toegepast in de chemische industrie 25. De gesloten overdrachten die inherent zijn aan het proces, inclusief gesloten bemonstering, zijn inbegrepen. Open transfers om het systeem op te laden / ontladen zijn niet inbegrepen.

2Gebruik in een gesloten, continu proces met

incidentele, beheerste

blootstelling

Beschrijft de algemene aard van processen die plaatsvinden in sectoren waar de fabricage van stoffen of de productie van mengsels plaatsvindt (continue processen met beperkte handmatige tussenkomst), of processen met gelijkwaardige gesloten procesomstandigheden zoals toegepast

in de chemische industrie. De gesloten overdrachten die inherent zijn aan het proces, inclusief gesloten bemonstering, zijn inbegrepen. Open transfers om het systeem op te laden / ontladen zijn niet inbegrepen.

3

Gebruik in een gesloten

batchproces (synthese of formulering) Gebruik in een gesloten batchproces (synthese of formulering)

Beschrijft de algemene aard van processen die plaatsvinden in sectoren waar de fabricage van stoffen of de productie van mengsels plaatsvindt (batchprocessen met beperkte handmatige tussenkomst) of processen met gesloten procesomstandigheden zoals toegepast in de chemische industrie. De gesloten overdrachten die inherent zijn aan het proces, inclusief gesloten bemonstering, zijn inbegrepen. Open transfers om op te laden / ontladen zijn niet inbegrepen.

4

Gebruik in een batchproces en ander proces (synthese) waarbij kans

op blootstelling zich

voordoet

Beschrijft de algemene aard van processen die plaatsvinden in sectoren waar de fabricage van stoffen of de productie van mengsels plaatsvindt (processen waarbij de aard van het ontwerp blootstelling niet uitsluit). De

gesloten overdrachten die inherent zijn aan het proces inclusief gesloten bemonstering zijn inbegrepen. Open transfers om het systeem op te laden / ontladen zijn niet inbegrepen.

5

Mengen of mengen in batchprocessen (meertraps en/of significant contact)

Omvat het mengen of mengen van vaste of vloeibare materialen in de context van fabricage- of. formuleringssectoren, evenals bij eindgebruik.

Het laden / ontladen van het mengvat en het nemen van monsters worden beschouwd als afzonderlijke activiteiten en vallen niet onder deze PROC.

6Kalanderbewerkingen
Verwerking van grote oppervlakken bij verhoogde temperatuur, b.v. kalanderen van textiel, rubber of papier
7Industrieel spuiten

Luchtverspreidingstechnieken d.w.z. verspreiding in lucht (= verneveling) door b.v. perslucht, hydraulische druk of centrifugeren, toepasbaar voor vloeistoffen en poeders. Spuiten voor oppervlaktecoating, lijmen, poetsmiddelen / reinigers, luchtverzorgingsproducten, stralen. De verwijzing

naar ‘industrieel’ betekent dat de betrokken werknemers een specifieke taakopleiding hebben gevolgd, de bedieningsprocedures hebben gevolgd

en onder toezicht handelen. Waar technische controles aanwezig zijn, worden deze ook bediend door opgeleid personeel en regelmatig onderhouden volgens de procedures. Het is niet de bedoeling dat de activiteit alleen op industrieterreinen kan plaatsvinden.

8a

Overbrengen van chemicaliën van/naar vaten / grote containers in niet-gespecialiseerde

voorzieningen

Omvat algemene overbrengingshandelingen van grote hoeveelheden chemicaliën van / naar vaten, containers, installaties of machines zonder specifieke technische maatregelen om blootstelling te verminderen. Overbrengen omvat laden, vullen, storten, in zakken doen en wegen.

8b

Overbrengen van chemicaliën van/naar vaten / grote containers in gespecialiseerde voorzieningen

Omvat algemene overbrengingshandelingen van / naar schepen of containers met specifieke technische controles om de blootstelling te verminderen: het betreft handelingen waarbij materiaaloverdrachten plaatsvinden op locaties die specifiek zijn ontworpen en geëxploiteerd voor het overbrengen van grotere hoeveelheden (tientallen kilo’s en meer ) van chemicaliën en waarbij de blootstelling primair verband houdt met de ontkoppelings- / koppelingsactiviteit in plaats van de overdracht zelf. Dergelijke situaties omvatten laadperrons van tankers en het vullen van vaten. Overbrengen omvat laden, vullen, dumpen, in zakken doen.

9

Overbrengen van

chemicaliën naar kleine containers (speciale

vullijn) Overbrengen van chemicaliën naar kleine containers (speciale

vullijn)

Afvullijnen die specifiek zijn ontworpen om zowel damp- als aerosolemissies op te vangen en morsen te minimaliseren. Deze PROC kan ook worden gebruikt voor steekproeven.

10Met roller of kwast aanbrengen

Dit omvat het aanbrengen van verf, coatings, verwijderaars, kleefstoffen of reinigingsmiddelen op oppervlakken die mogelijk worden blootgesteld aan spatten. Deze PROC kan ook worden toegewezen aan taken zoals het reinigen van oppervlakken met gereedschappen met een lange steel.

11Niet industrieel spuiten

Luchtverspreidingstechnieken d.w.z. verspreiding in lucht (= verneveling) door b.v. perslucht, hydraulische druk of centrifugeren, toepasbaar voor vloeistoffen en poeders. Omvat het spuiten van stoffen / mengsels voor oppervlaktecoating, kleefstoffen, poetsmiddelen / reinigingsmiddelen, luchtverzorgingsproducten, stralen. De verwijzing naar ‘niet-industrieel’ is om te differentiëren waar de voorwaarden genoemd in PROC7 niet kunnen worden vervuld. Het is niet de bedoeling dat de activiteit alleen op nietindustriële locaties kan plaatsvinden.

12Gebruik van blaasmiddelen voor schuimproductie

Gebruik van stoffen om het productieproces van schuimen te vergemakkelijken door gasbellen te vormen in een vloeibaar mengsel. Het kan een continu of een batchproces zijn

13Behandeling van artikelen door onderdompelen en gieten

Behandeling van artikelen door onderdompelen, gieten, onderdompelen, weken, uitspoelen of wassen in substanties; Omvat het hanteren van behandelde objecten (bijv. Van / naar behandelingsbassin, na drogen, plateren). De levensduur van het artikel na de behandeling dient apart vermeld te worden.

14

Productie van preparaten

of artikelen door tabletteren, samenpersen,

extruderen, pelletiseren

Dit omvat het verwerken van mengsels en / of stoffen tot een gedefinieerde vorm voor verder gebruik.
15Gebruik van laboratoriumreagentia in kleinschalige laboratoria

Gebruik van stoffen op kleine schaal in laboratoria (minder dan of gelijk aan 1 l of 1 kg aanwezig op werkplaats). Grotere operaties in laboratoria en R + D-installaties moeten worden behandeld als industriële processen. Dit omvat het gebruik in kwaliteitscontroleprocessen.

16Bij gebruik van materiaal als brandstofbron is

beperkte blootstelling

aan onverbrand product te verwachten

Omvat het gebruik van (vaste en vloeibare) brandstof (inclusief additieven), inclusief overdracht via het gesloten systeem, waarbij beperkte blootstelling aan het product in onverbrande vorm wordt verwacht. Toewijzing van PROC 8 of PROC 9 is in dit geval niet nodig. De blootstelling aan uitlaatgassen is niet gedekt.

17

Smering onder hoogenergetische condities

en in een gedeeltelijk

open proces

Omvat metaalbewerkingsprocessen waarbij de smeermiddelen worden

blootgesteld aan hoge temperaturen en wrijving, b.v. metaalwals- / vormprocessen, boren en slijpen, enz. Overdrachten voor hervullen of afvoeren van / naar reservoirs zijn niet gedekt

18

Smeren onder hoge

energieomstandigheden

Gebruik van smeer- of smeermiddelen in omstandigheden met hoge kinetische energie, inclusief handmatige toepassing. Het verwijst niet naar een vulhandeling.

19

Handmatig mengen met

intiem contact (alleen

PBM beschikbaar)

Pakt taken aan waarbij blootstelling van handen en onderarmen kan

worden verwacht; er kunnen geen speciale instrumenten of specifieke

blootstellingsbeheersingsmaatregelen worden genomen, behalve PPE.

Voorbeelden zijn het handmatig mengen van cement en pleisterwerk in

bouwwerken of het mengen van haarkleurmiddelen en bleekmiddelen.

20

Warmte- en drukoverdrachtsvloeistoffen

(gesloten systemen) bij

verspreid gebruik

Omvat het vullen en legen van systemen die functionele vloeistoffen

bevatten (inclusief transfers via het gesloten systeem), b.v. warmte- en

drukoverdrachtsvloeistoffen; vindt routinematig plaats. Voorbeeld: opladen en ontladen van motor- en motoroliën, remvloeistoffen, huishoudelijke apparaten. Toewijzing van PROC’s 8-9 is in dit geval niet nodig.

21

Energiezuinige manipulatie van stoffen die zijn

gebonden in materialen

en / of voorwerpen

Bedek activiteiten zoals handmatig snijden, koudwalsen of montage /

demontage van materiaal / artikel. Het kan ook worden gebruikt voor het

hanteren / verplaatsen van massieve (metalen) voorwerpen.

22

Potentieel gesloten operaties met mineralen bij

verhoogde temperatuur

Beschrijft de algemene aard van processen die plaatsvinden in smelters,

ovens, raffinaderijen, ovens, met uitzondering van giet-, tap- en schuimbewerkingen. Als de temperatuur is gedaald, kan het hanteren van het koele materiaal worden gedekt door PROC21 of PROC26.

23Open verwerking en

overdracht van mineralen

bij verhoogde temperatuur

Beschrijft bepaalde processen die plaatsvinden in smelters, ovens en

ovens: giet-, tap- en schuimbewerkingen. Omvat ook thermisch verzinken, harken van gesmolten vaste stoffen in bestrating en watergranulatie. Wanneer de temperatuur is gedaald, kan de behandeling van het koude materiaal worden gedekt door PROC21 of PROC26.

24

Hoge (mechanische)

energie-opwerking van

stoffen gebonden in

materialen en / of voorwerpen

Aanzienlijke thermische of kinetische energie toegepast op substantie

door b.v. warmwalsen / vormen, slijpen, mechanisch snijden, boren of

schuren, strippen.

24

Werkzaamheden met Lassen, solderen, hardsolderen, gutsen, snijdenbranden.

metalen bij hoge temperaturen

Lassen, solderen, hardsolderen, gutsen, snijdenbranden.