Snelstartgids voor Blootstellingen

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 12:52 PM



INHOUDSOPGAVE


Over Toxic Blootstellingen

Met Toxic Blootstellingen krijg je eenvoudig grip op de blootstelling aan chemische producten per werknemer en per proces. Met deze module kun je onbeperkt blootstellingsberekeningen maken. Zo weet je direct welke processen met chemische producten een laag risico geven en welke processen extra aandacht verdienen. Meer informatie over deze module vind je in hoofdstuk 9 van deze handleiding.


In de module Blootstelling maakt Toxic een berekening voor je van de geschatte blootstelling van jouw medewerkers aan de chemische producten waarmee zij werken. Deze berekeningen zijn gebaseerd op ECETOC-TRA, een kwantitatief blootstellingsmodel dat erkend wordt door de inspectie SZW als een betrouwbare rekenmethode. Omdat het gebruik van deze methode de nodige achtergrondkennis vereist, raden wij sterk aan om begeleiding te zoeken van een vakdeskundige bij het gebruik van Toxic Blootstellingsberekeningen. Deze deskundige kan de resultaten in de Toxic Blootstellingsberekeningen interpreteren en voorzien van noodzakelijk vervolgadviezen. Je kunt ook altijd contact met ons, het Toxic team, opnemen om advies in te winnen en indien nodig, een expert mee te laten denken over verschillende blootstellingsscenario's binnen jouw organisatie. Neem hiervoor contact met ons op via 070 3780162 of toxic@sdu.nl.


We willen je er ook op wijzen dat dit model, net als alle kwantitatieve modellen, altijd slechts een schatting maakt. De enige manier om met zekerheid vast te stellen of de blootstelling daadwerkelijk is teruggebracht naar een veilig niveau is door metingen op de werkvloer uit te laten voeren. Wil je metingen uit laten voeren naar aanleiding van de resultaten van de Blootstellingsberekeningen, dan kun je eveneens contact met ons opnemen via bovenstaande contactgegevens.


De resultaten uit de Blootstellingsberekeningen geven een schatting van de blootstelling op jouw werkvloer. De schattingen worden weergegeven als percentage van de grenswaarde, de zogenaamde Risk Characterization Ratio (RCR): blootstelling/grenswaarde. Dit geeft een duidelijk overzicht van waar de grootste risico's zich voordoen in jouw werkprocessen. We hebben de percentages ingedeeld in drie categorieën, volgens het zogenaamde stoplicht-model. Bij een blootstelling van 30% of minder van de grenswaarde is de blootstelling veilig en wordt deze weergegeven in het groen. Berekeningen die resulteren in een blootstelling tussen 30 – 100% van de grenswaarde, worden in Toxic als oranje weergegeven. In zulke gevallen moeten technische en/of organisatorische maatregelen genomen worden om de blootstelling van je medewerkers te verminderen of moeten metingen worden uitgevoerd om te bepalen hoe groot de blootstelling daadwerkelijk is. Wanneer de blootstelling hoger ligt dan de grenswaarde, worden de resultaten in rood weergegeven. In deze situaties moet je technische maatregelen nemen omdat de blootstelling te hoog is.


Hou er rekening mee dat onderzoek naar de gezondheids- en milieurisico's van chemische producten voortdurend nieuwe inzichten oplevert. Het Toxic team doet hun uiterste best om altijd de meest recente wetenschappelijke informatie te verwerken in de module. Grenswaarden wijzigen echter vele malen per jaar, waardoor het mogelijk is dat er nieuwe informatie beschikbaar komt die nog niet is opgenomen in Toxic. Als je zulke informatie tegenkomt en deze nog mist in Toxic, neem dan uiteraard contact met ons op via toxic@sdu.nl en wij zullen zo snel mogelijk de gegevens aanpassen.


De Risk Characterization Ratio (RCR)


Uit de Toxic Blootstellingsberekeningen krijg je de Risk Characterization Ratio (RCR) waarde van een handeling. Dat betekent, het risico dat een medewerker loopt door met het product te werken. De RCR waarde wordt berekend door de blootstelling te berekenen en deze af te zetten tegen de grenswaarde. Als deze waarde meer dan 1 is, dus meer dan de geldende grenswaarde, dan ben je verplicht om de werkzaamheden stop te zetten en moet je maatregelen nemen. Ook als je onder de 1 zit, maar boven de 0,3 (30% van de grenswaarde), moet je maatregelen nemen om uit te sluiten dat de blootstelling te hoog is.


In Toxic hanteren we hiervoor het stoplicht-model; een groene blootstelling zit onder de 30% van een grenswaarde, een oranje blootstelling zit tussen de 30% en 100% van een grenswaarde en een rode blootstelling zit boven de 100% van de grenswaarde.


Het berekenen van de blootstelling en de bijbehorende RCR waarde is een waardevolle activiteit die snel laat zien welke werkprocessen de grootste risico's veroorzaken met chemische producten. Om deze uitkomsten betekenisvol te maken en bij te dragen aan een veiliger werkproces, moet je deze uitkomsten interpreteren en vervolgens maatregelen nemen om de blootstelling/RCR waarde te verkleinen.


Bij een overschrijding van de grenswaarde ben je verplicht het werkproces te stoppen tot er maatregelen zijn genomen om de blootstelling terug te dringen. Wanneer de blootstelling groter is dan 30% van de grenswaarde, is het eveneens noodzakelijk om maatregelen te nemen. Een arbeidshygiënist kan je helpen om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zouden zijn.

[1] Gebaseerd op NEN689 veiligheidsnorm


Maatregelen en meten


Je kunt er ook voor kiezen om eerst metingen uit te laten voeren om de schattingen te valideren. Sommige schattingen die de blootstellingsmodule maakt zijn erg hoog, omdat de dampspanning of de grenswaarde bijna onwerkbaar laag is. Zulke uitkomsten worden ook wel 'exoot-waarden' genoemd. Op basis van de chemische gegevens is het dan simpelweg niet mogelijk om de blootstelling goed in te schatten.


In zo'n geval dienen de uitkomsten van de schattingen niet als directe waarden gelezen te worden, maar vooral als een alarm voor de stoffen waaraan jouw medewerkers blootgesteld kunnen worden en de gezondheidsrisico's daarvan. Wat wij vanuit Toxic adviseren is om bij zeer hoge resultaten (rode bolletjes) advies te vragen aan een arbeidshygiënist over het werken met deze componenten binnen jouw bedrijfsvoering. De arbeidshygiënist kan inschatten of jouw maatregelen al toereikend zijn, maar waarschijnlijk zal een meting noodzakelijk zijn om daadwerkelijke blootstelling uit te sluiten. Componenten met een zeer lage grenswaarde zijn over het algemeen namelijk ook de meest risicovolle stoffen. Waar dergelijke meting het best uitgevoerd kan worden, kan worden bepaald door een arbeidshygiënist die ook jouw werkvloer goed kent. Graag brengen wij je in contact met een ervaren kerndeskundige uit ons netwerk.


In plaats van direct een arbeidshygiënist in te schakelen, kan de Toxic maatregelen module je in dit proces ook ondersteunen door een eerste set aan maatregelen voor te stellen. Door het gebruik van Toxic houd je jouw productdata en chemische administratie altijd op orde. Ons redactieteam houdt de meest recente wettelijke richtlijnen voor je bij. De voorgestelde maatregelen sluiten dus altijd aan bij de dan geldende veiligheidsnormen en hoe je hier als organisatie aan kunt voldoen. Deze voorgestelde maatregelen kun je vervolgens laten beoordelen door een arbeidshygiënist en uitvoeren


Wanneer je op willekeurig welk pijltje klikt, zie je een menu waarin je verschillende kolommen kunt selecteren. Zo kun je zelf het overzicht aanpassen naar jouw wensen. Ook kun je via het pijltje in de kolomheader de informatie binnen de kolom sorteren en filteren.


Symbolen

  • Het Luidspreker-symbool verschijnt in het overzicht wanneer er wijzigingen zijn doorgevoerd in de producten die je in een scenario gebruikt. Wanneer je deze wijzigingen hebt bekeken, wordt dit symbool grijs. Zo lang je dit nog niet hebt gedaan, blijft het symbool geel. Het is belangrijk dat je de wijzigingen goed bijhoudt om ervoor te zorgen dat de maatregelen die je hebt genomen nog steeds voldoende zijn om de blootstelling aan de producten tot een veilig niveau te reduceren.
  • Het longen-symbool staat voor alle informatie rondom inhalatie. In de verschillende kolommen waar dit symbool boven staat, vind je de grenswaarden en blootstelling voor inhalatie.
  • Het handen-symbool staat voor alle informatie rondom blootstelling via de huid. In de verschillende kolommen waar dit symbool boven staat, vind je de grenswaarden en blootstelling voor dermale blootstelling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen systemische dermale blootstelling (S) en lokale dermale blootstelling (L). Systemische blootstelling houdt in dat producten via de huid worden opgenomen en vervolgens effect kunnen hebben op het hele lichaam. Lokale blootstelling betekent dat het gaat om de effecten van een chemisch product op de plek waar het contact maakt met de huid.
  • Het groene bolletje en alle in het groen weergegeven grenswaarden en percentages van grenswaarden geven aan dat de blootstelling voldoende veilig is. De maatregelen die je hebt genomen zijn voldoende om de risico's van het werken met de betreffende producten te kunnen beheersen. De RCR waarde ligt in deze gevallen onder de 0,3.
  • Het oranje bolletje en alle in oranje weergegeven grenswaarden en percentages van grenswaarden geven aan dat de blootstelling nader onderzocht moet worden. Je dient of verdere maatregelen te nemen, zoals betere ventilatie of kortere werkduur met het product, of je dient over te gaan tot metingen om vast te stellen hoe groot de blootstelling daadwerkelijk is. De RCR waarde ligt in deze gevallen tussen de 0,3 en 1.
  • Het rode bolletje en alle in rood weergegeven grenswaarden en percentages van grenswaarden geven aan dat de blootstelling te groot is. Je dient extra technische en/of organisatorische maatregelen te nemen om de blootstelling te verminderen. De RCR waarde is in deze gevallen boven de 1 en dus te hoog.


We kunnen je altijd adviseren hierin. Neem hiervoor contact met ons op via toxic@sdu.nl.


Verschillende categorieën

Voordat je een specifiek scenario gaat bekijken, laten we eerst iets dieper ingaan op de informatie die in het overzicht terug te vinden is. In de kolomtitel van het overzicht zie je vier verschillende categorieën: risico, hoogste waarde, blootstelling, en % grenswaarden.


Onder 'Risico' zie je de risico-inschatting van de scenario's die je hebt aangemaakt. Een rood bolletje betekent dat je maatregelen moet nemen om het risico te verlagen. Bij een oranje bolletje is het nodig dat je metingen laat uitvoeren of meer informatie invoert. Een groen bolletje geeft aan dat je, op basis van de door jou ingevulde informatie, onder de grenswaarde blijft en het scenario voldoende veilig is.

De kolommen tonen het component uit jouw scenario met de hoogst berekende blootstelling. Hoewel ook de blootstelling van eventuele andere componenten is berekend, zijn deze minder bepalend voor de te nemen maatregelen en de risico's van het scenario. Door het scenario te openen vind je alle berekende waarden binnen dit scenario.


Je ziet de hoogst berekende blootstelling binnen dit scenario in deze kolommen. Het risico van dit scenario wordt op basis van deze waarde bepaald. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de inhalatieconcentratie bij inademing van het product en de dermale concentratie bij aanraking van het product met de huid. Bij de dermale concentratie wordt bovendien onderscheid gemaakt tussen een systemisch (S) en lokaal (L) effect.

In deze kolommen wordt de blootstelling weergegeven als percentage van de gestelde grenswaarde voor het betreffende scenario. Op basis van dit percentage weet je in welke mate je nog acties moet ondernemen. Als het percentage in het rood wordt weergegeven, moeten er maatregelen worden genomen. Bij een in oranje weergegeven percentage is meer onderzoek nodig. Is het percentage in het groen weergegeven, dan weet je dat jouw scenario op basis van de door jou ingevoerde informatie voldoende veilig is.


Scenario's beheren


Je maakt een scenario aan door in de module Blootstelling op de knop 'Nieuw scenario' te klikken.


Natuurlijk kan je ook bestaande scenario's bekijken en bewerken. Hiervoor klik je op een scenario in jouw overzicht en klik je vervolgens op de gele knop 'Open scenario'.


Je kunt ook de rapportage van dit scenario direct downloaden of openen in je browser door op 'Bekijk rapportage' te klikken. Door op het pijltje naast HTML te klikken, kun je kiezen tussen de HTML-versie of PDF-versie.

Wil je een scenario verwijderen omdat het niet langer van toepassing is, dan doe je dit door op de rond met witte knop 'Scenario verwijderen' te klikken. Wees je er wel van bewust dat wij het scenario niet meer kunnen terughalen zodra je het hebt verwijderd. Zorg dus dat je zeker bent voordat je definitief een scenario verwijdert.


Werken met scenario's


Wanneer je een nieuw scenario aanmaakt of een bestaand scenario gaat bewerken, kun je een aantal gegevens toevoegen of aanpassen. Wanneer je een scenario opent of aanmaakt, kom je in het volgende scherm:


Door op het potloodicoon rechtsboven te klikken, kun je de naam en de omschrijving van het scenario wijzigen. Zorg ervoor dat je kiest voor een herkenbare naam die aansluit bij de praktijk, zodat deze gemakkelijk te herkennen is voor jou en andere medewerkers. De specifieke gegevens over de handelingen in dit scenario kun je later toevoegen.


In een scenario kun je vervolgens drie proceselementen toevoegen of wijzigen: de producten die in het scenario gebruikt worden, de functies die een rol hebben in het scenario, en de locatie waar het scenario zich afspeelt.


Om reeds aangemaakte proceselementen te bewerken, scroll je naar het gewenste onderdeel en klik je op het potloodicoon rechtsboven in het vak van het element dat je wilt bewerken.


Wanneer je aan een nieuw scenario werkt, kun je de genoemde proceselementen selecteren in een volgorde naar keuze. Let op: De proceselementen producten en locatie zijn minimaal vereist om een berekening te kunnen maken.


Functie


Bij 'Functie' kun je kiezen voor een functie die je al eerder hebt toegevoegd. Wanneer je klikt op het veld naast 'Selecteer een functie', verschijnt er een lijst met alle functies die al in jouw omgeving zijn aangemaakt. Hieruit kun je de gewenste functie kiezen. Je kan er ook voor kiezen om een nieuwe functie aan te maken met de knop 'Creëer nieuwe functie'.


Wanneer je klikt op de knop 'Creëer nieuwe functie', opent het volgende scherm. Hier kun je de naam van de functie toevoegen en een omschrijving geven. In de module Personeel kun je bovendien personeelsnummers koppelen aan deze functie (zie voor meer informatie hierover hoofdstuk 7).



Wanneer je de juiste functie hebt geselecteerd of aangemaakt, klik je op het diskette-icoon in de rechterbovenhoek om de wijziging op te slaan.


Product toevoegen aan scenario


Bij 'Product' geef je aan met welke producten er binnen dit scenario gewerkt wordt. Wanneer je klikt op het veld 'Productnaam', krijg je jouw volledige Toxic Productregister te zien. Je kunt in dit register zoeken met de zoekbalk bovenaan of er doorheen scrollen om het product te selecteren dat in dit scenario wordt gebruikt.


Om een blootstellingsberekening te kunnen maken, wordt je gevraagd om aanvullende informatie over dit product in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of een product verdund wordt. Let echter op, het gaat hier om een verdunning die al is gemaakt. Als je een scenario maakt voor het maken van een nieuwe verdunning, dan dien je voor het gebruikte product een concentratie van 100% in te vullen omdat je immers werkt met het originele product van de leverancier.



Ook de handeling met het product en de duur van deze handeling dien je in te vullen. Je kunt de handeling een naam geven en vervolgens aangeven hoe lang het product wordt gebruikt en welke PROC (Product Regulatory Organisation Code) van toepassing is op deze handeling. De PROC is een factor in het rekenmodel van ECETOC-TRA, het is daarom belangrijk dat je goed nagaat of de door jou gekozen PROC overeenkomt met de handeling die wordt uitgevoerd. Zodra je een PROC hebt geselecteerd, wordt deze omschreven onderin het onderdeel 'Product'. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je altijd bij ons terecht via toxic@sdu.nl.


Locaties in Toxic Productregistratie


In het onderdeel 'Locatie' is het belangrijk dat je nauwkeurig aangeeft welke mate van ventilatie er aanwezig is en in wat voor soort ruimte er gewerkt wordt.


Je kunt bestaande locaties uit jouw Toxic Productregistratie selecteren voor je scenario. Dit doe je door te klikken op het dropdown menu bij 'Selecteer een locatie'. Bij een bestaande locatie kun je aangeven of er lokale afzuiging beschikbaar is, of lokale afzuiging specifiek voor dermale blootstelling. Andere wijzigingen aan bestaande locaties kun je maken in de module Locatie.


Je hebt ook de optie om in het scenario een nieuwe locatie aan te maken. Klik hiervoor op de knop 'Maak een nieuwe locatie aan'.



Vervolgens opent dit overzicht. Vul hier de juiste informatie in en klik daarna op 'Maak aan'. Je keert dan terug naar het voorgaande scherm, waar je kan aangeven of er gebruik wordt gemaakt van lokale afzuiging. Wanneer je alles ingevuld hebt, klik je op de diskette rechtsboven om je gegevens op te slaan.




Persoonlijke Beschermingsmiddelen toevoegen (PBM's) in Productregistratie


Via de knop PBM kun je aangeven welke persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt in het scenario. Houd er rekening mee dat de PBM's volgens de arbeidshygiënische strategie de laatste optie zijn voor het beperken van blootstelling. We raden vanuit Toxic aan om de PBM's in te voeren zodra je ziet dat een scenario een te groot blootstellingsrisico met zich meebrengt en je hier tijdelijk maatregelen voor wilt nemen, zolang je nog geen technische of organisatorische maatregelen kunt nemen. Daarnaast zijn er natuurlijk werksituaties waarbij het werken met PBM's altijd nodig zal zijn, en je kunt gemakkelijk invoeren welke beschermingsmiddelen door jouw medewerkers worden gebruikt.


De PBM's zijn opgedeeld in verschillende beschermingsfactoren (APF's). Je dient zelf jouw beschermingsfactor te selecteren op basis van de indeling die hoort bij jouw PBM's. Toxic maakt onderscheid in APF 5 tot en met 50.


Als je een PBM wilt toevoegen in een scenario, moet je eerst jouw PBM aanmaken in het menu-item. Als je op dit menu-item klikt, opent het overzicht van alle bestaande PBM's.


Als je een nieuw PBM wilt aanmaken, klik je rechtsboven op 'Voeg PBM toe'. Je kunt vervolgens de naam, de omschrijving, het type (handschoenen of adembescherming), en de APF-factor van het PBM invullen en/of aanpassen.


De APF-niveaus zijn onderverdeeld in meerdere reductiefactoren: APF 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50.

De door jou toegevoegde PBM's kun je terugvinden in het overzicht. Je kunt deze altijd aanpassen door op één van de PBM's te klikken en vervolgens op 'Open PBM' te klikken.


Vervolgens kun je de door jou ingevoerde PBM's selecteren in je blootstellingsscenario. Hiervoor selecteer je de optie PBM.


Via het penseelicoon kun je aanpassingen maken in reeds toegevoegde PBM's. Wanneer je op de PBM-tegel klikt, gaat automatisch de bewerkingsmodus open. Er verschijnen nu twee dropdown-menu's; één voor adembescherming en één voor huidbescherming. Je kunt nu via deze dropdownmenu's een door jou aangemaakt PBM selecteren.

Wanneer je klaar bent met het toevoegen of bewerken van een PBM in jouw scenario, klik je op de diskette in de rechterbovenhoek van het PBM-venster. De beschermingsfactoren van de PBM's worden nu meegenomen in de berekening en als je omhoog scrollt in het scenario zie je de aangepaste resultaten van de berekening.


Blootstellingsscenario's


Zodra je de Producten, de Locatie en optioneel ook de Functie hebt ingevoerd, kan het systeem een eerste berekening gaan maken van de blootstelling. Je zult direct bovenaan in het scenario de eerste resultaten kunnen zien, zoals in het voorbeeld hieronder:


Daarnaast geven we ook een melding bij een scenario wanneer een product sensibiliserend of CMR (Carcinogeen, Mutageen, Reprotoxisch) is.


Als je op één van deze waarden klikt, opent het totaaloverzicht van de resultaten van de berekening voor dit scenario.


Als je merkt dat er geen gegevens beschikbaar zijn in de kolom % grenswaarde, dan komt dat omdat er geen grenswaarde bekend is, of omdat deze grenswaarde nog niet is ingevuld in de Toxic database. Je kan een voorstel voor een te hanteren grenswaarde naar ons toesturen via het penseelicoontje en vervolgens op het e-mailicoontje te klikken.


Als er geen gegevens zijn ingevuld in de kolom blootstelling, betekent dit dat er nog geen chemische eigenschappen zijn ingevuld van dit component. Ook in dit geval kan dit komen omdat die informatie nog niet beschikbaar is, omdat deze componenten nog niet zijn toegevoegd aan de Toxic Blootstellingsberekeningen database, of omdat de leverancier deze gegevens niet heeft verstrekt. Je kunt ons voor vragen hierover mailen op toxic@sdu.nl.


Als je een volledige rapportage van jouw scenario wilt inzien of downloaden, dan ga je terug naar het Blootstellingsregister. Hier klik je vervolgens op 'Bekijk rapportage'. Dit kan zowel in je browser (HTML) als via een PDF-download. Deze rapportage is beschikbaar van ieder scenario en bevat de gegevens waarmee is gerekend.

Wanneer je één van de twee opties selecteert, opent de rapportage over het scenario in een apart scherm. Hieronder zie je een voorbeeld van een rapportage. We zullen per punt uitleggen welke informatie wordt getoond. 



  1. Hier zie je de naam van het scenario, een korte omschrijving en jouw bedrijfsnaam (als je die hebt ingevuld bij Instellingen).
  2. Hier zie je de algemene conclusie van de blootstelling in het scenario. Ook als er gegevens ontbreken om de berekening te maken, wordt dat hier vermeld.
  3. Hier zie je jouw logo, mits je dit bij Instellingen hebt ingevoerd.
  4. Hier zie je de gegevens die je hebt ingevoerd bij Locatie en Functie. Als je bij 'Functies' (via het linkerzijmenu) personeelsnummers hebt gekoppeld aan een bestaande functie, dan worden die hier ook in het overzicht getoond.
  5. Hier zie je per product de uitkomsten van de berekening. Hierbij worden ook de gegevens getoond die als factor worden gebruikt in de berekening.
  6. Tot slot worden per component de blootstellingswaarden getoond.


Rapportage overzicht scenario's

Je kunt ook alle scenario's verzamelen in één overzicht via het rapportageprogramma en hier een afdruk van maken. Hiervoor navigeer je naar de optie 'rapportage' in het dashboard, of via het uitklapmenu aan de linkerkant van je scherm:


Zodra je het rapportage-overzicht opent, zie je de tabbladen met rapportages waartoe je toegang hebt. Dit varieert afhankelijk van het abonnement dat je hebt gekozen.


Het tweede tabblad biedt een overzicht van de scenario's in de blootstellingsberekeningen en de relevante resultaten van die berekeningen:


In het overzicht van je scenario's zie je dezelfde informatie als in de rapportage van een individueel scenario. Als je de weergegeven informatie wilt wijzigen, klik je op een willekeurige neerwaartse pijl naast een van de kopteksten en selecteer je de gewenste kolommen die je wilt zien in je overzicht via de 'kolommen'-optie. In bovenstaande afbeelding zijn de pijlen omcirkeld. Zodra je dit hebt gedaan, kun je de rapportage aanpassen aan je voorkeuren en exporteren naar Excel, of weergeven via een HTML-link.


Toelichting ECETOC TRA-model


Het ECETOC TRA-model is een door SZW en REACH erkende berekeningsmethode voor het schatten van blootstelling op de werkvloer. Het is een tier 1 model waarmee je maatregelen kunt treffen of verder meetactiviteiten kunt uitvoeren. In de Toxic blootstellingsberekeningen worden op basis van de door jou opgegeven informatie verschillende factoren in de berekening meegenomen. De belangrijkste hiervan zijn ventilatie, het type handeling (PROC), verdunning (ook op basis van het percentage van een component in een product) en de duur van de handeling. Je kunt meer informatie over het ECETOC TRA-model vinden op de website https://www.ecetoc.org/tools/targeted-risk-assessment-tra/.


Toelichting PROC's


Bij blootstellingsscenario’s zijn de PROC's cruciaal voor de factoren die in de berekeningen worden gebruikt. De keuze voor een bepaalde PROC hangt af van het type handeling en product. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende PROC's die gekozen kunnen worden, en de werksituaties waarin ze toepasbaar kunnen zijn. Als je het moeilijk vindt om de juiste PROC te bepalen, dan kun je altijd contact met ons opnemen via toxic@sdu.nl. Wij helpen je graag verder.




Notificaties


Op je dashboard zie je aan de rechterkant je notificaties. Je kunt het notificaties onderdeel openen door onderin het blok met notificaties op 'Toon alles' te klikken of door via het zijmenu naar het onderdeel Notificaties te navigeren.



Je ziet vervolgens het complete overzicht van de notificaties, het type wijziging, de datum van de wijziging en wie wanneer de wijziging heeft afgehandeld.


Als je toegang hebt tot zowel Toxic Productregistratie als Toxic Blootstellingsberekeningen, kun je in de eerste kolom van dit overzicht zien of de wijziging betrekking heeft op een product of op een scenario. Als je alleen toegang hebt tot Toxic Productregistratie, zal hier altijd 'Product' staan. Als je alleen toegang hebt tot Toxic Blootstellingsberekeningen, zal hier altijd 'Blootstelling' staan.


Notificaties van wijzigingen worden ook weergegeven in de Productregistratie en Blootstelling modules. Je kunt producten en/of scenario's waarin een wijziging is aangebracht die nog niet is afgehandeld, herkennen aan de gele toeter in de meest linker kolom van het overzicht.


Wijzigingen in producten


Als er een aanpassing is gedaan aan je productinformatie, is het belangrijk om te weten waar de WIK (WerkplekInstructieKaart) is veranderd ten opzichte van de vorige versie. Deze veranderingen kunnen voortkomen uit een wetswijziging waardoor de classificatie van het product is aangepast, of een wijziging in de samenstelling van het product. In beide gevallen kunnen de risico's toenemen of afnemen, en kan het dus nodig zijn dat je andere maatregelen moet treffen voor de veiligheid van degenen die met dit product werken. Het is dus essentieel om de wijzigingen zorgvuldig te controleren en, na het eventueel nemen van de benodigde maatregelen, deze ook te bevestigen.


Wanneer je in het logboek op de productnaam klikt, kom je direct in de basiskaart van het product waarin de wijziging is aangebracht. Je kunt direct zien waar de wijziging zit dankzij de gele rand en de gele toeter rechts onderin een blok.


Heb je de wijziging gezien en eventueel de nodige maatregelen getroffen, klik dan op de

knop ‘Gezien en afgehandeld’. In de module Notificaties zie je door wie en wanneer een wijziging is afgehandeld.



Wijzigingen in blootstellingsscenario's


Als je gebruikmaakt van zowel Toxic Productregistratie als Toxic Blootstellingsberekeningen, kan een aanpassing in je productinformatie ook een verandering in je blootstellingsscenario veroorzaken. Deze veranderingen kunnen te maken hebben met een wetswijziging waardoor de classificatie van het product is aangepast, of een wijziging in de samenstelling van het product. In beide gevallen kan het nodig zijn dat je andere maatregelen moet treffen voor de veiligheid van degenen die met dit product werken. Het is dus belangrijk om de wijzigingen zorgvuldig te controleren en, na het nemen van eventuele benodigde maatregelen, deze ook te bevestigen.


Als je in het notificatieoverzicht ziet dat er een wijziging is geweest die één of meerdere van je scenario's beïnvloedt, zoek je dit scenario op in de Blootstelling-module. Wanneer je het scenario opent, zie je meteen een melding van de gemaakte wijziging.

We raden altijd aan om in zo'n geval te kiezen voor de optie 'Herberekenen & Opslaan'. Je ziet dan direct of het scenario nog veilig is, of dat je aanvullende maatregelen moet nemen. Zodra je op 'Herberekenen & Opslaan' hebt geklikt, wordt in het notificatieoverzicht gemeld dat je op dat moment de wijziging hebt afgehandeld.



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren