Vier stappenmodel van de Nederlandse Arbeidsinspectie

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 12:36 PM

De Nederlandse Arbeidsinspectie (hierna: NLA) controleert jaarlijks diverse bedrijven aangekondigd of onaangekondigd op het arbobeleid dat zij voeren rondom het werken met gevaarlijke stoffen. Om dit beleid invulling te geven, publiceert de NLA jaarlijks haar jaarplan waarin de focus voor het komende jaar bekend wordt gemaakt.


Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 3.000 mensen als gevolg van te hoge blootstelling aan het werken met gevaarlijke stoffen. Reden te meer om ervoor te zorgen dat het arbobeleid rondom het werken met gevaarlijke stoffen scherp in het vizier blijft en goed is ingericht. Daarbij is belangrijk dat de RIE gevaarlijke stoffen op de juiste manier is uitgevoerd. Bij het opstellen van de RI&E gevaarlijke stoffen voor wat betreft de gezondheidseffecten (aangeduid met H3-zinnen) kan gewerkt worden volgens onderstaand vierstappenplan van het ministerie SZW. Controles van de NLA volgen vaak ook deze lijn in de aanpak van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen.



Bij een bedrijfsbezoek van de NLA, zal in uw organisatie de KAM-Coördinator, de HSE manager of de preventiemedewerker, samen met de inspecteur een ronde doen door het bedrijf waarbij gelet wordt op veiligheid die het bedrijf heeft ingevoerd rondom het werken met gevaarlijke stoffen. Ook zal na afloop van de ronde gevraagd worden naar de RIE en het plan van aanpak (PVA) m.b.t. gevaarlijke stoffen.


Na afloop van het gesprek volgt vaak na enkele weken een brief van de NLA met daarin de bevindingen van het bedrijfsbezoek. Indien er overtredingen zijn geconstateerd, krijgt het bedrijf meestal een tweetal maanden de tijd om verbeteringen aan te brengen. Na het ontvangen van de brief van de NLA met daarin eventuele overtredingen, is het zaak om aan de Arbeidsinspecteur een goede RI&E gevaarlijke stoffen te sturen inclusief plan van aanpak (PvA) dat zal leiden tot verbeteringen en opheffing van de overtredingen. De inspecteur zal dit document vervolgens beoordelen en aangeven of men de juiste weg is ingeslagen. Zodra dit is goedgekeurd, kunt u aan slag gaan.


Mogelijk volgt hierna een herinspectie, soms volstaat dat een goede RI&E-gevaarlijke stoffen is ingediend en zal een herinspectie niet nodig zijn. 


Probeer in deze RI&E gevaarlijke stoffen inclusief PvA zoveel mogelijk to-the-point te zijn. Om er zeker van te zijn dat de RI&E gevaarlijke stoffen goed is , is het aan te raden om een (gecertificeerde) kerndeskundige (arbeidshygiënist) in de hand te nemen en die van begin tot eind te betrekken bij alle acties die genomen worden. Daarmee toont u als bedrijf aan dat u de zaken serieus neemt en voortvarend de eventuele overtredingen wil aanpakken. Ook spaart u hiermee veel tijd uit omdat veel ervaring en kennis al bij de kerndeskundige aanwezig is rondom communicatie met de NLA. 


Hoe kun je je als bedrijf voorbereiden op zo’n inspectie?

Download nu de gratis whitepaper 'Een inspectie gevaarlijkse stoffen, wat nu?'



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren