De grootste overtredingen bij de arbeidsinspectie

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 12:38 PM

Werken met gevaarlijke stoffen brengt specifieke verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. De inspanningen die een organisatie moet leveren om aan veiligheidsnormen te voldoen, zijn essentieel om blessures, ziektes en incidenten te voorkomen. Desondanks vinden er regelmatig overtredingen plaats die vaak te voorkomen zijn. In dit artikel bespreken we de drie grootste overtredingen die we vaak tegenkomen bij organisaties. Het gaat om het niet bijhouden van actuele informatie, het ontbreken van WerkplekInstructieKaarten (WIK's) en het niet inschatten van de aard, mate en duur van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. We bieden je praktische oplossingen om deze overtredingen te voorkomen en te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.


Geen actuele informatie

Uit ervaring blijkt dat veel organisaties in Nederland doorgaans wel over een overzicht van de gevaarlijke stoffen beschikken waarmee gewerkt wordt. Soms is dit een uitgebreide Excel-lijst met links naar PDF's van veiligheidsinformatiebladen/SDS'en. Anderen hebben grote ordners vol met veiligheidsbladen verspreid over de hele organisatie, voor het geval deze nodig zijn bij een ongeluk. 


Het grote probleem hierbij is echter het up-to-date houden van deze informatie. Vaak zijn de veiligheidsbladen sterk verouderd. Het is slim om elke twee of drie jaar update-rondes te doen en de veiligheidsbladen te controleren op revisies. Op deze manier werk je volgens de huidige techniek en wetenschap, zoals aangegeven in de Arbowet.


Geen WIK's

Het hebben van actuele veiligheidsinformatiebladen/SDS'en is noodzakelijk (zie hierboven). Maar minstens zo belangrijk is dat de medewerkers goed geïnformeerd worden over de gevaren van de stoffen waar zij mee werken, welke maatregelen zij kunnen nemen om risico's te verminderen en wat ze moeten doen bij incidenten. De SDS'en zijn hiervoor meestal niet geschikt omdat ze te uitgebreid zijn en te veel jargon bevatten. Het is beter om met korte samenvattingen in begrijpelijkere taal te werken, de zogenaamde werkplekinstructiekaarten (WIK's).


Geen inschatting van aard, mate en duur van de blootstelling

Dit is een klein stukje wettekst maar vrij cruciaal: Arbobesluit, H4, afdeling 1, Artikel 4.2. De meeste organisaties worden, na een controle van de Arbeidsinspectie, geconfronteerd met overtredingen van dit wetsartikel. Dit artikel focust op stappen 2 en 3 uit het vierstappenmodel van de Arbeidsinspectie, namelijk het vaststellen van de blootstellingsniveaus en het daarna nemen van de juiste risicobeperkende maatregelen.


Ondanks dat dit lijkt op een ver-van-mijn-bed-show, is het een cruciaal onderdeel geworden om te zorgen dat medewerkers een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Met enige inspanning van de organisatie en hulp van de kernexperts, is dit onderdeel goed beheersbaar en kun je eindelijk de juiste maatregelen nemen.


Hoe kun je je als bedrijf voorbereiden op zo’n inspectie?

Download nu de gratis whitepaper 'Een inspectie gevaarlijkse stoffen, wat nu?'




Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren