Wetgeving gevaarlijke stoffen zonder eigenaar

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 1:20 PM

Bij het werken met 'stoffen zonder eigenaar' moet aan alle wettelijke voorschriften voor het werken met gevaarlijke stoffen worden voldaan. We noemden al enkele processen die gevaarlijke 'stoffen zonder eigenaar' creëren. Deze staan op de SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen, of zijn mutagene of reproductief giftige stoffen. Hieronder volgt een visualisatie van de relevante kankerverwekkende processen.



Aangezien 'stoffen zonder eigenaar' blootstelling en mogelijke gezondheidseffecten inhouden, geldt ook hier de arboregelgeving. Zo moet er voor deze stoffen:


- volgens de arbeidshygiënische strategie worden gewerkt;

- rekening worden gehouden met de aard, mate en duur van de blootstelling;

- de blootstelling via maatregelen worden voorkomen of zo ver mogelijk worden beperkt.


Arbeidshygiënische strategie


De arbeidshygiënische strategie is een wettelijk verplichte werkmethodiek die voorschrijft hoe je de meest effectieve maatregel kiest om blootstelling aan chemische producten te minimaliseren. Je kijkt eerst naar de bron van het probleem. Als je aan de bron niets kunt doen, zijn andere maatregelen mogelijk. Deze arbeidshygiënische strategie is vastgelegd in het Arbeidsomstandighedenbesluit (artikel 4.4).


De arbeidshygiënische strategie bestaat uit de volgende stappen:


1. Bronmaatregelen: Een werkgever moet eerst proberen de oorzaak van het probleem weg te nemen. Bijvoorbeeld door een schadelijke stof of proces te vervangen door een veiliger alternatief.


2. Collectieve technische maatregelen: Als bronmaatregelen niet haalbaar zijn, moet de werkgever collectieve maatregelen nemen om de risico's te verminderen. Denk aan het plaatsen van afscherming of een afzuiginstallatie.


3. Individuele organisatorische maatregelen: Als collectieve maatregelen niet mogelijk zijn of geen bevredigende oplossing bieden, moet de werkgever organisatorische maatregelen nemen. Hiermee worden individuele werknemers beschermd. Bijvoorbeeld door medewerkers korter bloot te stellen aan het risico door meer taakroulatie.


4. Persoonlijke beschermingsmiddelen: Als de bovenste drie maatregelen niet of onvoldoende effect hebben, moet de werkgever gratis persoonlijke beschermingsmiddelen aan de werknemer verstrekken. Denk aan gehoorbescherming en lasbrillen.


Meer weten over stoffen zonder eigenaar? Download nu de whitepaper



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren