Uitdagingen rond onzichtbare risico's binnen het MKB

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 2:06 PM

Elke werkgever moet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Zowel jij als werkgever als je werknemers dragen de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving. Dit omvat onder andere een effectief arbeidsomstandigheden- en ziekteverzuimbeleid. Er zijn talloze methoden en middelen om werk uit te voeren en te voldoen aan de (wettelijke) eisen voor een goede, gezonde en veilige werkomgeving. Het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden is essentieel voor het welzijn van je personeel en biedt voordelen voor je bedrijf, zoals hoge werknemerstevredenheid, minder verloop en een beter bedrijfsimago. Want wie wil nou niet werken in een bedrijf met goede arbeidsomstandigheden!


Uitdagingen


Veel MKB-bedrijven zijn blootgesteld aan onzichtbare risico's, die voor hun werknemers niet altijd duidelijk zijn. Ze zijn niet zo zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Deze zogenaamde 'blinde vlekken' betekenen dat potentiële gevaren over het hoofd kunnen worden gezien. Dit is precies waarom ondernemingsraden en arboprofessionals, zoals preventiemedewerkers en arbokerndeskundigen, zijn geïntroduceerd. 


Soms kunnen alleen externe experts of speciaal opgeleid personeel deze 'blinde vlekken' herkennen. Als je lang in hetzelfde bedrijf werkt, kan een gevaar gewoon wegvallen tegen de achtergrond. Bijvoorbeeld, je werknemer die dagelijks vaak langs een te laag hekje loopt met een gat van drie meter erachter, kan onbewust zijn van het mogelijke gevaar. Een extern bezoek persoon zou dit sneller opmerken. 


Informatie, training en veiligheidsprotocollen


Een gebrek aan informatie, training, en betrokkenheid kan leiden tot een oppervlakkige naleving van de veiligheidsprotocollen. Hierdoor kunnen belangrijke aspecten over het hoofd worden gezien. Wanneer werknemers aan de minimale wettelijke verplichtingen proberen te voldoen door de juiste documentatie voor te bereiden, verdwijnt deze documentatie vaak in een lade en wordt voor lange tijd vergeten.


Omgaan met gevaarlijke stoffen: Risicobewustzijn en voorzorgsmaatregelen


Wat betreft gevaarlijke stoffen, veel bedrijven zien chemische producten als gereedschap voor hun activiteiten, en niet als verbindingen met mogelijke risico's. Het wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd omdat werknemers "het altijd zo hebben gedaan", en het kan moeilijk zijn om ineens rekening te houden met verschillende gezondheids- en veiligheidsaspecten.


Men denkt misschien dat omgaan met gevaarlijke stoffen een klein en overzichtelijk probleem is met uitdrukkingen als: "We hebben maar een paar stoffen en die zijn niet gevaarlijk." Toch kunnen inspecties aantonen dat er meer gevaarlijke stoffen aanwezig zijn dan oorspronkelijk gedacht. Potentiële gevaren kunnen zich verstoppen op onverwachte plaatsen, en je moet ook rekening houden met 'stoffen zonder eigenaar', zoals dieselmotoremissie en lasrook, die tijdens processen ontstaan.


Kwartsstof werkt bijvoorbeeld nog lang na blootstelling schadelijk voor de longen, waardoor ze steeds minder flexibel worden. Langdurige blootstelling kan de werknemer steeds minder actief maken en inademing van de stof kan tot longkanker leiden. Het is daarom essentieel dat werkgevers deze risico's herkennen en de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om 

het welzijn en de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. 


Altijd alert blijven, risico's beoordelen en gepaste voorzorgsmaatregelen implementeren zijn niet alleen essentieel voor de naleving van de wetgeving, maar ook voor het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig, gewaardeerd en verzorgd voelen.


Meer weten over de risico's in het MKB? Download nu de whitepaper 'Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer'




Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren