Uitdagingen voor MKB bij het werken met chemicaliën

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 2:21 PM

Hoewel er veel informatie beschikbaar is over gevaarlijke stoffen, is de vraag waar te beginnen vaak overweldigend voor MKB-bedrijven. De schijnbare complexiteit van de informatie en het gebrek aan urgentie, gecombineerd met onwetendheid, maken het navigeren door dit landschap uiterst moeilijk. 


MKB-bedrijven hebben behoefte aan een helder beleid en duidelijke richtlijnen. Passend gereedschap en hulpmiddelen zouden zeer welkom zijn. Bij het werken met gevaarlijke stoffen is het registreren van de gebruikte chemicaliën een van de eerste stappen. Veel MKB-bedrijven hebben zo'n registratie niet, waardoor ze niet weten welke stoffen ze in huis hebben en aan welke stoffen de medewerkers mogelijk worden blootgesteld.


Blootstellingsbeoordeling


Het grootste struikelblok is vaak de blootstellingsbeoordeling. Veel bedrijven weten niet waar ze moeten beginnen. En zelfs als ze informatie of instrumenten vinden, zijn deze vaak niet toepasbaar of te duur om aan te schaffen. 


Een veelgemaakte keuze is om vertrouwde beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's). Maar bedrijven weten vaak niet in hoeverre een gevaarlijke stof schadelijk is. Daarom kunnen ze mogelijk ongeschikte beschermingsmaskers verstrekken. Niet alle maskers zijn namelijk geschikt voor alle stoffen waarmee gewerkt wordt. Je moet jezelf ook de vraag stellen: is onze inkoopafdeling wel goed geïnformeerd over het juiste gebruik van de PBM’s?


Bovendien moeten beheersmaatregelen, volgens de arbeidshygiënische strategie, in vier stappen worden genomen, te beginnen bij de bron. Het verstrekken van PBM’s is de laatste stap. Maatregelen hoger in de hiërarchie, zoals het aanpakken van de bron en het zorgen voor adequate afscherming of afzuiging, moeten eerst worden genomen.


Kortom, begin met de vraag: "Beschikken we over de juiste kennis? Weten we met welke stoffen we werken en hoe gaan we hiermee om?" Het antwoord op deze vragen is cruciaal voor het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving.


Download nu de whitepaper 'Risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer'



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren