Een veiligere werkomgeving creëren: zet in op gedragsverandering

Gewijzigd op Do, 26 Sep om 11:46 AM

Werken in een veilige omgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid waarvan het belang niet onderschat kan worden. In Nederland brengen de meeste mensen immers een derde van hun tijd door op het werk. Zowel werkgevers als opdrachtgevers hebben daarom een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan werken. 


Het is echter niet voldoende om alleen te vertrouwen op goede bedoelingen. De overheid verplicht werkgevers en opdrachtgevers ook om een veilige werkplek te voorzien. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in de Arbowet en in het Arbeidsomstandighedenbesluit, en er zijn aanvullende regels voor bedrijven die werken met processen en stoffen die een groter risico vormen. 


De menselijke factor in veiligheid 


Een cruciaal onderdeel van een veilige werkplek is de werknemer zelf. Jouw gedrag bepaalt grotendeels hoe veilig het werkelijk is. Deze whitepaper biedt manieren om dit gedrag te sturen en positief te beïnvloeden. Dit gaat verder dan alleen het vastleggen van goede bedoelingen in een communicatieplan. We bespreken hoe je kunt zorgen dat regelgevers en toezichthouders zien dat we expliciet inzetten op veilig gedrag. 


Het pad naar gedragsverandering 


Na jaren van het aanpakken van veiligheid op de werkplek, hebben productiemanagers en HSE-professionals een duidelijke bottleneck ontdekt: de menselijke factor. Alle slimme managementsystemen en technische oplossingen verliezen hun waarde als werknemers door hun eigen gedrag nog steeds een te groot risico lopen om gewond te raken. 


Elke werknemer, van de inkoper tot de receptionist en van de manager tot de leverancier, draagt verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving. Het doel is niet om een collectief schuldgevoel op te wekken. Het gaat erom een gevoel van verantwoordelijkheid te creëren en vervolgens om te zetten in actie. Dit begint bij het begrijpen van de gedeelde verantwoordelijkheid. Door helder te maken hoe een incident ontstaat en welke factoren daarbij bepalend zijn. Daarbij hoort ook het besef dat jouw gedrag en dat van je collega's op sommige punten verandering behoeft.


Het lastige pad van gedragsverandering 


Gedragsverandering is geen makkelijke onderneming. Iedereen die ooit heeft geprobeerd zich aan iets te beteren - zoals afvallen, stoppen met roken of sportiever worden - weet hoe moeilijk het is om gewoonten te veranderen. En dat zijn gedragingen waarvan we bewust weten dat ze goed voor ons zijn. Het is nog moeilijker om onbewuste gewoonten te veranderen, vooral wanneer we de noodzaak ervan niet volledig inzien, de logica erachter niet begrijpen, of simpelweg niet de wil hebben om te veranderen.


Bij dingen zoals afvallen of stoppen met roken is de beloning tastbaar: een slanker figuur, betere gezondheid, meer vitaliteit. Maar de beloning voor veilig werken is iets minder tastbaar: het is het vermijden van ongelukken. Dit maakt het nog uitdagender om veilig gedrag te stimuleren. En dat doen we niet alleen op een namiddag, maar elke dag opnieuw, zowel op het werk als thuis.


Hoe een doeltreffend communicatieplan te ontwikkelen 


Met deze whitepaper weet je welke componenten een communicatieplan gericht op gedragsverandering moet bevatten. En wat je moet doen om deze ideeën niet alleen in de hoofden, maar ook in de handen en voeten van je doelgroep te krijgen.


Dit wordt gedaan aan de hand van een stappenplan. In tien stappen laten we zien hoe je jouw communicatieplan vorm kunt geven. 


Het is vergelijkbaar met het volgen van een recept. Met liefde, overtuiging, concentratie en geduld kun je een heerlijk gerecht bereiden. En net zoals we na een heerlijke maaltijd weer honger krijgen, zo streven we na elke veilige dag op het werk naar weer zo'n dag. Elke dag opnieuw.


Whitepaper: Impactvolle veiligheidscommunicatie: Hoe veilig gedrag te stimuleren en organiseren


Ben je op zoek naar manieren om veilig gedrag op de werkvloer te bevorderen en te structureren? Deze whitepaper is jouw gids voor effectieve veiligheidscommunicatie.



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren