Veilig werken in het baboratorium: begrip en beheersing van risico's

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 1:49 PM

Het laboratorium is een omgeving waarin vaak met risicovolle stoffen wordt gewerkt. Deze kunnen brandbaar, giftig, sensibiliserend of kankerverwekkend zijn. Om deze werkzaamheden goed en veilig uit te voeren, is voldoende kennis noodzakelijk. Dit gaat verder dan alleen weten wat de pictogrammen en gevaarzinnen op een etiket betekenen, of welke regels op basis van wetgeving inzake gevaarlijke stoffen en arbeidsomstandigheden gevolgd moeten worden.


Hoewel dit essentieel is, komt er bij veiligheid in het gebruik van gevaarlijke stoffen in laboratoria nog veel meer kijken. Er spelen namelijk andere factoren een rol, waar je bewust rekening mee moet houden. In dit artikel gaan we dieper in op een aantal van deze factoren.


Gebruik van gevaarlijke stoffen en de resulterende risico's


Laboratoria kenmerken zich door het feit dat er vaak veel verschillende chemische stoffen in relatief kleine hoeveelheden worden gebruikt. Dit verschilt van de grote chemische industrie, waar het assortiment gevaarlijke stoffen per bedrijf vaak kleiner is, maar gewerkt wordt met zeer grote tot bulkhoeveelheden.


Voor sommige gevaarlijke stoffen geldt dat ze qua gezondheidseffect versterkend op elkaar kunnen werken, een fenomeen dat bekend staat als synergie. Dit betekent dat het gecombineerde effect van twee stoffen groter kan zijn dan de som van hun afzonderlijke effecten. Hierdoor is de kans op gezondheidseffecten door synergistische werking van chemicaliën in laboratoria vaak groter dan in de grote chemische industrie.


Risico en veiligheid: Twee zijden van dezelfde medaille


Op basis van bovenstaande zou je kunnen stellen dat laboratoria de meest gevaarlijke werkplekken zijn wat betreft chemische stoffen. Aan de andere kant kunnen ze ook worden beschouwd als de veiligste werkplekken. Dit komt doordat er in laboratoria over het algemeen betere veiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn dan in grootschalige industriële omgevingen.


Denk bijvoorbeeld aan goed werkende afzuigkappen, laboratoriuminrichting, afwerking van vloeren en wanden, en de mogelijkheid om alles schoon te houden en te ontsmetten. Deze zaken zijn veelal gemakkelijker te realiseren in een laboratorium dan in productiehallen. De sleutel tot veiligheid ligt dan ook in het begrijpen en beheersen van deze risico's.


Download nu gratis onze whitepaper: “Werken met gevaarlijke stoffen in het laboratorium.” 


Deze whitepaper is relevant voor iedereen die te maken heeft met gevaarlijke stoffen in een laboratoriumomgeving.



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren