Opslag en etikettering van chemicaliën in laboratoriums

Gewijzigd op Wo, 25 Sep om 1:58 PM

Veel laboratoriummedewerkers zijn terughoudend bij het afvoeren van chemicaliën die ze niet meer gebruiken, uit angst dat ze deze in de toekomst nog nodig hebben. Dit leidt vaak tot een te grote opslag van chemicaliën, wat de kans op ongewenste gebeurtenissen zoals brand kan vergroten.


Bestaande brandveiligheidskasten zijn vaak niet groot genoeg om dergelijke voorraden te accommoderen. Dit kan leiden tot opslag van chemicaliën in niet-brandveilige kasten, wat weer extra risico's met zich meebrengt zoals verhoogde brandrisico's en mogelijke verdamping en blootstelling aan gevaarlijke stoffen.


Bovendien kunnen door langdurige opslag specifieke risico's ontstaan. Een bekend voorbeeld is picrinezuur, dat na verloop van tijd uitdroogt en explosief kan worden bij het openen van de deksel. Of het langdurig opslaan van diethylether, waarbij na verloop van tijd instabiele organische peroxiden kunnen worden gevormd, waardoor spontaan brand kan ontstaan.


Etikettering van Chemicaliën


In veel laboratoria is de etikettering van chemicaliën niet op orde. Dit kan ertoe leiden dat flessen en potten met chemicaliën niet goed zijn geëtiketteerd, waarbij verouderde etiketten van de Wet milieugevaarlijke stoffen worden gebruikt of zelfs helemaal geen etiketten, maar slechts handgeschreven teksten op plaklabels. Het is echter al meer dan tien jaar verplicht om deze oude etiketten te vervangen door de GHS-etikettering.


Informatievoorziening over gevaarlijke stoffen


Naast het maken van de juiste voorzieningen in het laboratorium, is het ook van belang om medewerkers toegang te geven tot de juiste informatie over de gevaarlijke stoffen.


Hoewel veiligheidsinformatiebladen kunnen worden gebruikt, bevatten deze vaak te veel informatie en jargon. Een praktisch alternatief kan zijn om werknemers te trainen in het lezen van de informatie op het etiket. Ook kunnen werkplekinstructiekaarten (WIK's) of veiligheidsinstructiekaarten (VIK's) worden gebruikt, of de informatie kan worden gedeeld via het bedrijfsintranet.


Download nu gratis onze whitepaper: “Werken met gevaarlijke stoffen in het laboratorium.” Deze whitepaper is relevant voor iedereen die te maken heeft met gevaarlijke stoffen in een laboratoriumomgeving.




Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren