Wettelijk kader van het veiligheidsinformatieblad

Gewijzigd op Wo, 2 Okt om 4:35 PM

Een standaardisatie van de etikettering van chemicaliën wereldwijd heeft lang op zich laten wachten. Dit leidde ertoe dat een product met dezelfde toxiciteit in Europa als schadelijk kon worden geclassificeerd, terwijl het in andere werelddelen als giftig, dodelijk of zelfs niet giftig werd aangeduid.


Om hierin verandering te brengen, hebben de Verenigde Naties het Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS) ontwikkeld. Hoewel GHS geen wetgeving is, biedt het een richtlijn die aangeeft hoe classificaties moeten worden berekend en welke teksten en pictogrammen moeten worden gebruikt voor de etikettering. GHS gebruikt "bouwstenen" die bestaan uit verschillende gevarenklassen en categorieën, waaronder fysieke gevaren zoals ontvlambaarheid en explosiviteit, gezondheidsrisico's zoals toxiciteit en carcinogeniteit, en milieugevaren zoals aquatische toxiciteit en het potentieel om de ozonlaag aan te tasten.


Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van het GHS-systeem. Het zorgt ervoor dat gebruikers wereldwijd duidelijke en consistente informatie krijgen over de gevaren van chemische stoffen. Dit vermindert het risico op ongelukken en verwondingen en bevordert het veilige gebruik van chemicaliën. Het helpt ook om het milieu te beschermen door ervoor te zorgen dat chemicaliën op een veilige manier worden gehanteerd en afgevoerd. Tot op heden heeft ongeveer 83 landen het GHS-systeem geïmplementeerd.


Classification, labelling and Packaging (CLP)


In Europa is GHS opgenomen in de CLP (Classification, Labelling and Packaging) Verordening (EG) Nr. 1272/2008, die directe werking heeft in alle EU-landen. Het CLP-systeem heeft het voormalige systeem van etikettering en indeling - de richtlijn gevaarlijke stoffen (DSD) en de richtlijn gevaarlijke preparaten (DPD) - vervangen, en omvat een breder scala aan chemische stoffen.


Constante verbetering en aanpassingen


Hoewel de implementatie van GHS heeft geleid tot een significante verbetering van de communicatie over gevaren, bestaan er nog steeds aanzienlijke verschillen tussen landen. Elk land of groep landen (zoals de EU) kan aanvullende eisen stellen, terwijl GHS zelf ook een 'levend' systeem is dat regelmatig wordt bijgewerkt en verbeterd. Het komt vaak voor dat landen hun wetgeving baseren op verschillende versies van GHS, wat leidt tot verschillen in wetgeving. Niet elk land maakt gebruik van dezelfde bouwstenen van GHS, wat ook tot verschillen kan leiden.


Download nu de whitepaper: Het veiligheidsinformatieblad


Vanaf 1 januari 2025 is het verplicht voor alle VIB’s om een UFI-code te bevatten. Deze vereiste geldt reeds voor nieuwe producten. Onze whitepaper biedt een duidelijk overzicht van de betreffende wetgeving en de specificaties voor de UFI-code, en helpt leveranciers en eindgebruikers om de Europese regelgeving omtrent VIB’s volledig te begrijpen.




Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren