Het opstellen van het veiligheidsinformatieblad

Gewijzigd op Wo, 2 Okt om 4:35 PM

Het samenstellen van een Veiligheidsinformatieblad (VIB) vereist diepgaande kennis van het chemische product en de ermee verbonden risico's. Dit proces omvat het verzamelen en analyseren van gegevens over de betreffende chemische stof/fen, de risicobeoordeling en het creëren van een document dat alle relevante informatie bevat.


Stappen voor het opstellen van een VIB


Verzamel informatie over het chemische product: a) Samenstelling van het product: Verkrijg informatie over welke stoffen het product bevat, de percentages, de classificatie van de stoffen, (eco)toxische gegevens van de stoffen, en de grenswaarden van de stoffen voor de landen waar het product zal worden verkocht (Rubrieken 3 en 8). b) Fysische en chemische eigenschappen van het product: Verzamel gegevens zoals de aggregatietoestand, oplosbaarheid, pH, vlampunt, viscositeit, deeltjesgrootte, en chemische reacties. Verkrijg ook informatie over de gezondheids- en milieurisico's van het product, zoals blootstellingsroutes, acute en chronische effecten en (eco)toxiciteit (Rubrieken 9, 10 en 11).


  • Classificeer het product: Op basis van de verzamelde gegevens classificeer je het product volgens CLP en bepaal je de Precautionary Statements (P-zinnen) volgens de toepasselijke richtlijnen (Rubriek 2).
  • Bepaal de relevante UN-nummers: Identificeer het relevante UN-nummer en de transportmethoden die zullen worden gebruikt. Bepaal voor elke vervoerswijze welke classificatie van toepassing is (Rubriek 14).
  • Controleer de nationale wetgeving: Ga na of er specifieke nationale wetgeving van kracht is in de landen waar het product wordt verkocht en bepaal dienovereenkomstig de informatie die moet worden vermeld in rubriek 15.
  • Voor andere rubrieken: Onderzoek welke maatregelen van toepassing zijn op alle overige rubrieken en vul deze naar behoren in.


UFI en PCN (Bijlage VIII CLP)


Artikel 45 van de CLP-verordening stelt dat lidstaten één of meerdere instanties moeten aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van informatie over gevaarlijke mengsels. Deze instanties, vaak aangeduid als antigifcentra, zijn verantwoordelijk voor het reageren op medische verzoeken met betrekking tot preventieve en curatieve maatregelen, vooral bij spoedgevallen.


Deze verplichting heeft verder vorm gekregen in Bijlage VIII van de CLP, die onder meer de invoering van de Unique Formula Identifier (UFI) en de Poison Centre Notification (PCN) bevat. Vanaf 2021 moeten etiketten van gevaarlijke mengsels voorzien zijn van een UFI en in een gestandaardiseerd formaat aangemeld worden bij de antigifcentra (PCN).


De UFI en PCN


De UFI  is een unieke, alfanumerieke code bestaande uit 16 tekens die het identificeren van mengsels makkelijker moet maken voor antigifcentra. Voor producten die vóór 1 januari 2021 al op de markt waren en aangemeld zijn bij antigifcentra, geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2025 om aan de nieuwe eisen te voldoen. Vanaf 2025 is de UFI-code dus verplicht voor alle producten die vanwege hun gevolgen voor de gezondheid en hun fysische effecten als gevaarlijk zijn ingedeeld.


Het PCN -dossier bevat naast de UFI-code informatie over onder andere de samenstelling, handelsnaam, kleur, verpakking, productcategorie en toxicologische informatie. Dit werkt zodanig dat alle producten die met dezelfde UFI geëtiketteerd en aangemeld zijn, dezelfde mengsel-samenstelling hebben. Leveranciers van dergelijke producten moeten specifieke productinformatie, waaronder de UFI, in een PCN-dossier aanleveren bij de antigifcentra.


Het ECHA biedt hulpmiddelen en ondersteuning voor het creëren van UFI's, waardoor dit proces toegankelijker wordt voor leveranciers. Het doel hiervan is om door middel van de UFI ondubbelzinnig een link te leggen tussen de door de leverancier verstrekte informatie en het product dat zij op de markt brengen, voor een effectieve en efficiënte incidentrespons.


Het gebruik van de UFI


De UFI (Unieke Formule Identifier) en de bijbehorende informatie worden voornamelijk ingezet door antigifcentra bij noodgevallen. Bij een incident kan de UFI op een productetiket direct worden voorgelezen aan het centrum. Dit maakt het voor hen mogelijk om nauwkeurig te bepalen om welk product het gaat, aan de hand van de handelsnaam en de UFI.


Het aanmaken van een UFI


Het aanmaken van een UFI voor een mengsel vereist dat je als bedrijf een btw-nummer (of in sommige gevallen de "bedrijfssleutel") en een specifiek formuleringsnummer voor het mengsel bezit. Het btw-nummer garandeert dat de UFI uniek is, voorkomt overlap tussen UFI's die door verschillende bedrijven zijn aangemaakt. 


Deze twee nummers worden ingevoerd in de online UFI-Generator van ECHA. Bestaande interne formuleringscodes kunnen direct in de UFI-Generator worden gebruikt, mits ze strikt numeriek zijn en tussen 0 en 268 435 255 vallen. 


Bij codenummers die alfanumeriek zijn of andere tekens bevatten, dienen er nieuwe formuleringsnummers aan de mengsels te worden toegewezen die voldoen aan het vereiste formaat. Zorg ervoor dat dezelfde combinatie van formuleringsnummer en btw-nummer niet opnieuw wordt gebruikt voor mengsels met een andere samenstelling. 


Bedrijven met een grote productportefeuille zouden het kunnen overwegen om binnen hun IT-systeem een eigen generator te ontwikkelen om op efficiënte wijze grote hoeveelheden UFI's aan te maken.


Raadpleeg hiervoor de UFI-handleiding voor ontwikkelaars op de ECHA-website.


PCN notificatie en deadlines 


De PCN kan direct worden ingevoerd op de website van ECHA. Met één PCN-dossier kan een product in alle landen waar het wordt verkocht worden genotificeerd. Deze melding is gratis in de meeste landen.


In de PCN dien je het volgende te vermelden:

  • Identificatie van de aanmelder
  • De naam van het product
  • De samenstelling, exact of met bepaalde marges
  • De productcategorie
  • De verpakking
  • Landen waar het product op de markt wordt gebracht


De deadlines voor het aanmelden van producten zijn als volgt:

  • 1 januari 2021 producten voor consumentengebruik
  • 1 januari 2021 producten voor professioneel gebruik
  • 1 januari 2024 producten voor industrieel gebruik (hier mag de VIB worden gebruikt, mits er is een 24/7-telefoonnummer beschikbaar is).


Producten die al op de betreffende data zijn aangemeld (en daardoor niet opnieuw aangemeld hoeven te worden), dienen vanaf 1 januari 2025 op de nieuwe manier te zijn aangemeld.


Verschillende softwareleveranciers hebben de mogelijkheid ingebouwd om de PCN geautomatiseerd te genereren en te uploaden naar de ECHA-site. Dit kan veel tijd en inspanning besparen, omdat het gebruik maakt van al voor de VIB beschikbare gegevens.


Download nu de whitepaper: Het veiligheidsinformatieblad


Vanaf 1 januari 2025 is het verplicht voor alle VIB’s om een UFI-code te bevatten. Deze vereiste geldt reeds voor nieuwe producten. Onze whitepaper biedt een duidelijk overzicht van de betreffende wetgeving en de specificaties voor de UFI-code, en helpt leveranciers en eindgebruikers om de Europese regelgeving omtrent VIB’s volledig te begrijpen.






Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren