Noten betreffende de identificatie, indeling en etikettering van stoffen

Gewijzigd op Wo, 9 Okt om 11:58 AM

N o o t A  

Onverminderd artikel 17, lid 2, moet op het etiket als naam van de stof een van de benamingen uit deel 3 worden gebruikt. In deel 3 wordt soms een algemene benaming gebruikt, zoals „verbindingen” of „zouten”. In dat geval moet de leverancier op het etiket de juiste naam vermelden, met inachtneming van sectie 1.1.1.4.  

 

N o o t B  

Sommige stoffen (zoals zuren en basen) worden als waterige oplossingen met uiteenlopende concentraties op de markt gebracht en deze oplossingen moeten derhalve, al naar het aan iedere concentratie verbonden gevaar, anders worden ingedeeld en geëtiketteerd. Wanneer in deel 3 noot B wordt vermeld, wordt een algemene benaming gebruikt zoals: „salpeterzuur … %”. In dat geval moet de leverancier op het etiket de concentratie in procenten vermelden. Tenzij dit anders wordt vermeld, wordt aangenomen dat de concentratie is berekend op basis van het gewichtspercentage.  

 

N o o t C  

Sommige organische stoffen kunnen in de vorm van een specifiek isomeer of als mengsel van verschillende isomeren op de markt worden gebracht. In dat geval moet de leverancier op het etiket vermelden of de stof een specifiek isomeer of een mengsel van isomeren is.  

 

N o o t D  

Sommige stoffen die spontaan kunnen polymeriseren of ontleden, worden meestal in een gestabiliseerde vorm op de markt gebracht. In deel 3 zijn die stoffen in gestabiliseerde vorm opgenomen. Dergelijke stoffen worden echter soms in een niet-gestabiliseerde vorm in de handel gebracht. In dat geval moet de leverancier op het etiket de naam van de stof met daaraan toegevoegd de vermelding „niet-gestabiliseerd” aangeven.  

 

N o o t F  

Deze stof kan een stabilisator bevatten. Indien de gevaarlijke eigenschappen van de stof, zoals vermeld bij de indeling in deel 3, door de toevoeging van deze stabilisator veranderen, moeten voor de indeling en etikettering de voorschriften voor de indeling en etikettering van gevaarlijke mengsels worden gevolgd.  

 

N o o t G  

Deze stof kan in een ontplofbare vorm op de markt worden gebracht, in welk geval zij met behulp van de onderzoekmethoden daarvoor moet worden beoordeeld. Uit de indeling blijkt het ontploffingsgevaar en op het etiket wordt dit gevaar vermeld.  

 

N o o t J  

De geharmoniseerde indeling van de stof als kankerverwekkend of mutageen is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat zij minder dan 0,1 % (g/g) benzeen (Einecs-nr. 200-753-7) bevat, in welk geval ook voor die gevarenklassen de stof overeenkomstig titel II van deze verordening wordt ingedeeld.  

 

N o o t K  

De geharmoniseerde indeling van de stof als kankerverwekkend of mutageen is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat zij minder dan 0,1 % (g/g) 1,3-butadieen (Einecs-nr. 203-450-8) bevat, in welk geval ook voor die gevarenklassen de stof overeenkomstig titel II van deze verordening wordt ingedeeld. Als de stof niet als kankerverwekkend of mutageen wordt ingedeeld, gelden hiervoor minimaal de voorzorgsmaatregelen (P102-)P210-P403.  

 

N o o t L  

De geharmoniseerde indeling van de stof als kankerverwekkend is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat zij minder dan 3 % dimethylsulfoxide-extract bevat, gemeten volgens IP 346 („Determination of polycyclic aromatics in unused lubricating base oils and asphaltene free petroleum fractions — Dimethyl sulphoxide extraction refractive index method”, Institute of Petroleum, Londen), in welk geval ook voor die gevarenklasse de stof overeenkomstig titel II van deze verordening wordt ingedeeld.  

 

N o o t M  

De geharmoniseerde indeling van de stof als kankerverwekkend is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat zij minder dan 0,005 % (g/g) benzo(a)pyreen (Einecs-nr. 200-028-5) bevat, in welk geval ook voor die gevarenklasse de stof overeenkomstig titel II van deze verordening wordt ingedeeld.  

 

N o o t N  

De geharmoniseerde indeling van de stof als kankerverwekkend is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat volledig bekend is hoe de raffinage daarvan is verlopen en kan worden aangetoond dat zij is geproduceerd uit een stof die niet kankerverwekkend is, in welk geval ook voor die gevarenklasse de stof overeenkomstig titel II van deze verordening wordt ingedeeld.  

 

N o o t P  

De geharmoniseerde indeling van de stof als kankerverwekkend of mutageen is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat zij minder dan 0,1 % (g/g) benzeen (Einecs-nr. 200-753-7) bevat, in welk geval ook voor die gevarenklassen de stof overeenkomstig titel II van deze verordening wordt ingedeeld.  

Als de stof niet als kankerverwekkend of mutageen wordt ingedeeld, gelden hiervoor minimaal de voorzorgsmaatregelen (P102-)P260-P262-P301 + P310-P331.  

 

N o o t Q  

De geharmoniseerde indeling van de stof als kankerverwekkend is van toepassing, tenzij zij aan een van de volgende voorwaarden voldoet:  

  • bij bepaling van de biologische persistentie in een kortdurende inhalatietest is gebleken dat de vezels met een lengte van meer dan 20 μm een gewogen halfwaardetijd van minder dan tien dagen hebben, of  
  • bij bepaling van de biologische persistentie in een kortdurende intratracheale instillatietest is gebleken dat de vezels langer dan 20 μm een gewogen halfwaardetijd van minder dan 40  
  • dagen hebben, of  uit een adequate intraperitoneale test is geen bovenmatige kankerverwekkendheid gebleken, of  
  • afwezigheid van substantiële pathogeniteit of neoplastische veranderingen in een geschikte inhalatietest op lange termijn.  

 

N o o t R  

De geharmoniseerde indeling van een stof als kankerverwekkend is van toepassing, behalve in het geval van vezels waarvan het naar lengte gewogen meetkundig gemiddelde van de diameter (Length Weighted Geometric Mean Diameter — LWGMD), minus twee keer de meetkundige standaardfout, groter is dan 6 μm, zoals gemeten overeenkomstig testmethode A.22 in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 440/2008 van de Commissie ( 1 ).  

 

N o o t S  

Voor deze stof is eventueel geen etiket overeenkomstig artikel 17 vereist (zie punt 1.3 van bijlage I) (tabel 3).  

 

N o o t T  

Deze stof mag in de handel worden gebracht in een vorm die niet de fysische gevaren heeft die overeenkomen met de indeling in deel 3. Als uit de resultaten van de desbetreffende methode(n) overeenkomstig deel 2 van Bijlage I bij deze verordening blijkt dat de specifieke vorm waarin de stof in de handel gebracht wordt, deze fysische eigenschap of dit fysisch gevaar niet vertoont, wordt de stof ingedeeld aan de hand van de uitkomst van deze test(s). In het veiligheidsinformatieblad worden hierover gegevens verstrekt, waaronder een verwijzing naar de testmethode(n).  

 

N o o t U ( t a b e l 3 )  

Als zij in de handel worden gebracht, moeten gassen worden ingedeeld als „gassen onder druk”, in een van de groepen samengeperst gas, vloeibaar gas, sterk gekoeld vloeibaar gas of opgelost gas. De groep hangt af van de fysische toestand waarin het gas is verpakt en moet daarom per geval worden toegewezen. De volgende codes worden toegekend:  

Press. Gas (Comp.)  

Press. Gas (Liq.)  

Press. Gas (Ref. Liq.)  

Press. Gas (Diss.)  

Aerosolen worden niet als gassen onder druk ingedeeld (zie bijlage I, deel 2, punt 2.3.2.1, noot 2).  

 

N o o t V  

Als de stof in de handel wordt gebracht in de vorm van vezels (met diameter < 3 μm, lengte > 5 μm en dimensieverhouding ≥ 3:1), in de vorm van deeltjes van de stof die aan de vezelcriteria van de WHO voldoen, in de vorm van deeltjes met gemodificeerde oppervlaktechemie, moeten hun gevaarlijke eigenschappen worden geëvalueerd overeenkomstig titel II van deze verordening om te beoordelen of een hogere categorie (kankerverwekkendheid categorie 1B of 1A) en/of aanvullende blootstellingsroutes (oraal of via de huid) moeten worden toegepast.  

 

N o o t W  

Er is vastgesteld dat de kankerverwekkendheid van deze stof ontstaat wanneer inhaleerbaar stof wordt ingeademd in hoeveelheden die leiden tot een aanzienlijke aantasting van de mechanismen in de longen die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van deeltjes.  

Deze noot is bedoeld om de specifieke toxiciteit van de stof te beschrijven en vormt geen criterium voor indeling in de zin van deze verordening.  

 

1.1.3.2. Noten betreffende de indeling en etikettering van mengsels  

 

N o o t 1 :  

De vermelde concentratie, of bij ontbreken daarvan de algemene concentratiegrenzen in deze verordening, is het gewichtspercentage van het metallische element, berekend ten opzichte van het totaalgewicht van het mengsel.  

 

N o o t 2 :  

De vermelde isocyanaatconcentratie is het gewichtspercentage van het vrije monomeer, berekend ten opzichte van het totaalgewicht van het mengsel.  

 

N o o t 3 :  

De vermelde concentratie is het gewichtspercentage van de in water opgeloste chromaationen, berekend ten opzichte van het totaalgewicht van het mengsel.  

 

N o o t 5 :  

De concentratiegrenzen voor gasvormige mengsels worden uitgedrukt in volumeprocent.  

 

N o o t 7 :  

Nikkelhoudende legeringen worden ingedeeld voor huidsensibilisering als de afgiftesnelheid, zoals gemeten met de referentie-testmethode van Europese norm EN 1811, hoger is dan de in deze norm vermelde grenswaarde van 0,5 μg Ni/cm 2 /week.  

 

N o o t 8 :  

De indeling van een mengsel als kankerverwekkend is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat de theoretische maximumconcentratie van formaldehyde die kan vrijkomen uit het mengsel zoals het in de handel wordt gebracht, ongeacht de bron, lager is dan 0,1 %.  

 

N o o t 9 :  

De indeling van een mengsel als mutageen is van toepassing, tenzij kan worden aangetoond dat de theoretische maximumconcentratie van formaldehyde die kan vrijkomen uit het mengsel zoals het in de handel wordt gebracht, ongeacht de bron, lager is dan 1 %.  

 

N o o t 1 0 :  

De indeling als kankerverwekkende stof bij inademing is alleen van toepassing op mengsels in de vorm van poeder dat 1 % of meer titaandioxidedeeltjes in de vorm van of ingekapseld in deeltjes met een aerodynamische diameter ≤ 10 μm bevat. 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren